Vietnam
9 februari 2012 - Hoi An, Vietnam
Lieve allemaal,
Het einde komt in zicht. we zitten nu in Hoi-An, mooi in het midden van Vietnam. De laatste bestemmingen zijn Hue, Hanoi & Halong Bay.
Gelukkig hebben we ook al heel veel gezien en gedaan. Onze eerste stop in Vietnam was Saigon, een hele drukke stad met veel geschiedenis. In Saigon hebben we de Cuchi tunnels bezocht waar je zelf ook de claustrofobische tunnels even in mag en om het compleet te maken het proeven van eten wat de vietnamesen aten tijdens de oorlog, boomwortels.
Heel interessant om te ervaren hoe de tunnels in elkaar zitten en om de verschillende valkuilen voor de amerikanen te zien.
Naast de geschiedenis les is Vietnam net zo mooi als Cambodja, waar alles vervoerd kan worden op een scooter of fiets.
Na Saigon zijn we doorgereisd naar Mui ne. Geen geschiedenis, geen tempels alleen maar strand zon en niets, helemaal niets. Dalat daarentegen ontzettend mooie stad in de bergen. Veel franse invloeden waaronder een kerk, een copie van de eifeltoren voor hun TV toren en de vele coloniale huizen. Dalat is heel toeristiisch maar niet met blanken als wij maar met Vietnamesen. Dalat is de meest populaire vakantie bestemming voor Vietnamesen, 1. omdat het de stad van de liefde is ( het kleine parijs noemen ze Dalat), 2. Het overdag mooi weer is maar niet zo heet als in Saigon en savonds koelt het heerlijk af (overal werden ski-jassen, mutsen en handschoenen verkocht wat natuurlijk een beetje overdreven is) tot slot de mooie panorama in de ''central highlands''. Dat laatste hebben wij bezocht achterop een motor, zij noemen zichzelf Easy Riders. Met 2 motoren en gezellige gidsen reden van Dalat in de bergen met prachtig uitzicht langs Boedistische tempels, een Zijde fabriek, Koffie plantages, Wezel Koffie complex (De wezels eten de koffiebonen en hun poep wordt opgedroogd in de zon en gemalen tot koffie, Jammie), groente, aardbeien en bloemen kwekerijen; voelde me even in Aalsmeer met alle kassen en rara het zijn de nederlanderse agri bedrijven die zich in Vietnam hebben geinstaleerd en de lokale bevolking hebben geleerd hoe ze goede kwaliteit groente, fuit en bloemen kunnen kweken. De bedrijven importeren veel bloembollen van Dalat naar Nederland en vele andere landen in de wereld.
Na het frisse weer van Dalat waren we wel weer toe aan zee en strand, wat hebben we het toch zwaar... In Nha Trang kregen we alles wat we nodig hadden. We begonnen meteen met een namiddag op het strand, de volgende dag met een boot tour snorkelen en zonnen op het dek, deze mooie maar toeristische stad afgesloten met een heerlijk Modderbad, heet mineraal bad en warm mineral zwembad & Jacuzzi. Helemaal relaxed klaar voor een busrit van 12 uur naar Hoi an.
Vanmorgen om 6 uur sochtends aangekomen en vandaag een culturele tour gedaan. Het oude centrum van Hoi An is ontzettend mooi met lampionen overal, ben benieuwd hoe het er vanavond uitziet. De rust komt voornamelijk doordat er geen autos en scooters mogen rijden in het oude centrum. De meeste winkels zijn zijde winkels die kleding op maat maken, denk dat jerome en ik ons hier niet aan gaan wagen. Langs de rivier hebben we genoten van de lokale markt en het mooie uitzicht. Bezocht hebben we verschillende oude huizen die nog in originele staat zijn maar elk jaar weer onderlopen tot wel 1 of 2 meter hoog water tijdens het regen seizoen.
Nu besluiten wat morgen op het programma staat voordat we afreizen naar Hue.
Liefs

Wat je al schrijft wat hebben jullie het zwaar. Leuk he stukjes van je eigen cultuur tegenkomen en jawel zowel Parijs als ons Aalsmeer. Gniet van de laatste week!!!!
lieve groet
En als je vanuit hoi an richting da bang gaat , om ver volgens naar Hue te gaan , passeer je dong ha, wellicht een optie om daar nog 1dag te stoppen , aldaar geven 2oud vetrtanen ook een een geschiedenis tour langs de dmz zone , staat in je lonen planet , hoe deze mannen te vinden , bij welk hostel. Deze tour brengt je langs begraafplaatsen , het strand waar de amerikaanse marine was gestationeerd, bomcraters en tunnels die wij mooier en realistischer vonden dan de cu chi . En de Ho chi minh museum . Deze tour vonden wij veel leerzamer .
En 1 advies voor Hue, huur 2fietsen en verkend de stad en omgeving pet fiets , waarschijnlijk loop je net als iedereen eerst in een vangnet waar ze bootritten hebben voor de toeristen , maar per fiets is het veel goedkoper en ben je veel vrijer dan met zo' n tour, fietsverhuur is vlakbij de boothaven, naast een parkje, rondvragen bij een grote hotel, en ze sturen je er zo naartoe .....
Ve plezier nog, en wacht met veel plezier jullie volgende verhaal af , doegies
Wat goed weer het verslag.
Fijn dat jullie het zo goed hebben,geniet nog want de tijd vliegt om he.
Veel goede dagen en voor de terugreis alle goeds ook.
Liefs,Oma Jannij.
Wat een leuk verslag weer, grappig Parijs en Aalsmeer in Azie.Geniet nog even heel erg voordat het harde leven van werk en een woning zoeken begint.
Liefs van ons 4, Chris
Leuk jullie verhalen versus Tijmen zijn verhalen die ook daar geweest is! geniet nog lekker! groet en liefs Bram
Wat een mooi verslag weer wat je hebt geschreven, zo krijg je het idee als of je zelf mee bent, erg leuk
Geniet nog maar even van jullie tijd daar.
Voor je er erg in hebt is het voorbij.
Liefs en groeten uit Apeldoorn
Met veel plezier en interesse heb ik jullie ''gevolgd'' de afgelopen weken. De wereld is zo klein nog niet! Wij (ook Allert en Ymke) wensen jullie nog veel genoegen de laatste dagen en een goede terugreis naar een ander stukje wereld dan weer.
Hartelijke groeten, Maria.